Je mi jasné, že se všichni budou ptát, proč se tyto stránky jmenují badyan5.webnode.cz - odpověď je následující: když jsem v roce 2003 přišel do školy, hned jsem byl uvržen do diskuse, která se týkala možností, jak studenty podnítit a zároveň jim umožnit tvůrčí psaní a zveřejňování prací alespoň cestou sdílení na příslušných školních www. Doba však byla rychlejší, a přestože jsem vytvořil kompletní design, nakonec pod tlakem chatů a facebooku, na které se studenti vrhli raději, jsme systém nespustili. Mně zbyly přihlášené adresy www, loga a další, takže je teď příležitost jich konečně využít.

Badyán (též čínský anýz, hvězdicový anýz) je koření - jsou to vlastně sušená souplodí s lesklými semeny pocházející ze stromu s názvem badyáník pravý (Illicium verum).
Hvězdicová souplodí se sklízejí těsně před plnou zralostí od března do května. Pochází z jihozápadní Číny. Dnes je rozšířen v celé jihovýchodní Asii a tichomoří. Do Evropy se dostal teprve na počátku 17. století. V obchodě se vyskytuje většinou jako osmicípé hvězdice - odtud název hvědicový anýz nebo také čínský anýz podle země původu. Někdy je drcen na jednotlivé měchýřky - cípky.
Kuchyňské využití
Má jemnou vůni podobnou anýzu, kořenitě nasládlou chuť. Obsahuje až 5 % velmi ceněné silice anetol. Hvězdicový anýz je součástí tradičního čínského koření pěti vůní, ale používá se i v Indonésii. Ve Vietnamu je hlavním kořením vietnamské nudlové polévky pho. U nás se používá v likérnictví, voňavkářství i v potravinářském průmyslu. V tradiční české kuchyni se užívá do perníku, speciálních sušenek, švestkových povidel, hruškového kompotu i k aromatizaci čajů a grogu.

© 2016 Mgr. Ivo Vodička Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky